Zdravé hubnutí není o odpírání toho, co máš ráda, jen o vyvážené stravě, která jde ruku v ruce s dostatkem pohybu. Pokud víš, že tvá strava obsahuje vše potřebné, co tvé tělo potřebuje a co mu prospívá, neuškodí mu občas nějaký hřích.
Čokoláda pro nás navíc není pouze nezdravá. Obsahuje spoustu látek, které mají na naše tělo vliv přímo blahodárný. Kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa je nejsilnějším přírodním antioxidantem, dokáže tedy pohlcovat či neutralizovat volné radikály (nestabilní škodlivé částice, vznikající během oxidačních procesů v těle).
Čokoláda, která má více než šedesát pět procent kakaa, obsahuje velké množství flavonoidů, fenyletylaminu, theobrominu, katechinů, železa, hořčíku, fosforu, vitaminu E a dalších látek, které pomáhají zefektivnit procesy uvnitř našeho těla.
Je prospěšná pro naši krásu, protože zpomaluje stárnutí a zlepšuje kvalitu pleti. Je dobrá i proti nespavosti, zlepšuje paměť a koncentraci, navozuje psychickou pohodu a dokonce má i stimulovat sexuální touhu.
Čokoláda je vlastně prospěšná i při dietě. Díky pomalému procesu trávení totiž dodává pocitu plnosti a nasycení. Je tedy mnohem lepší vychutnat si pár kostiček kvalitní čokolády, než se nacpat krabicí sušenek, které ti nic dobrého nedají, a polykáš jen zbytečné kalorie.
Musíš ale skutečně vybírat kvalitní čokoládu, která je vyráběna šetrným způsobem, a tak si kakao může uchovat své zdraví prospěšné látky. Pokud sáhneš po laciné čokoládě, ve které bylo kakao znehodnoceno nešetrným průmyslovým zpracováním, a navíc obsahuje řadu konzervantů, umělých barviv a pořádnou porci rafinovaného cukru, rozhodně nejde o zázračnou pochoutku, ale pouze o sladkou placku, ze které si tvé tělo moc dobrého nevezme.
V obchodě tedy pečlivě sleduj, zda kupuješ "čokoládu", či její náhražku, nazvanou čokoládová pochoutka apod. Ta ti rozhodně nic nedá a postrádá právě tolik potřebné a prospěšné antioxidanty. Také platí, že čím jednodušší složení vybraná čokoláda má, tím lépe, protože každé další konzervanty a dochucovadla navíc ji jen znehodnocují.
Vybírej si raději čokolády, které jsou doslazované nikoli bílým rafinovým cukrem, ale přírodním hnědým, nebo sušenou třtinovou šťávou, tvé zuby i cévy ti poděkují. Kolik cukru taková čokoláda obsahuje? Najdeš to napsané na každém obalu, ale obecně platí, že čím více procent kakaa má, tím méně cukru v ní nalezneš. Kvalitní čokoláda by měla mít alespoň padesát procent kakaa.
Čím vyšší je obsah kakaa, tím vyšší je i podíl zdravých látek a antioxidantů. Zcela nejlepší jsou čokolády s obsahem od pětašedesáti do osmdesáti procent. Čokolády s obsahem kakaa nad osmdesát procent jsou už velmi hořké a ne každému chutnají. Jsme totiž vychováni na laciných přeslazených čokoládách. Ale není čas na změnu?