Angrešt
30. 8. 2011
Angrešt - či srstka obecná (Grossularia uva crispa) je velice zdravé ovoce a v lidovém léčitelství byl užíván jako prostředek proti zácpě, vyššímu krevnímu tlaku a anémii. Angrešt čistí střeva, zlepšuje trávení, ale také podporuje tvorbu zdravé pokožky a vlasů.
Plody angreštu (bobule s barvou od téměř bílé přes žlutou, zelenou, načervenalou až tmavě červenou) mají vysoký obsah ovocných kyselin (převažuje kyselina citrónová), pektinů a vitaminu C. Obsahují také vitamín E, B, karoten, minerály - železo, draslík, vápník, hořčík a zinek. Plody mají také 5 - 15 % cukrů převážně glukózu a fruktózu a vlákninu.
Co se týče konzervování, plody lze kompotovat i mrazit, připravuje se z nich víno, ovocné saláty i dezerty. Z angreštu se dělá rovněž čatní, které se podává jako příloha k masu teplému i studenému - podobně jako třeba kečup.
Co se týče konzervování, plody lze kompotovat i mrazit, připravuje se z nich víno, ovocné saláty i dezerty. Z angreštu se dělá rovněž čatní, které se podává jako příloha k masu teplému i studenému - podobně jako třeba kečup.
Angreštové čatní
Potřebujeme kilogram bobulí angreštu, 500 g cukru, 2 dl octa, 2 stroužky česneku, půl lžičky zázvoru, cukr, špetku hřebíčku, kmínu skořice, pepře a chilli. Očištěný angrešt (bez stopek a okvětí) rozvaříme, přidáme ocet, sůl, cukr, lisovaný česnek a mleté koření. Za stálého míchání ještě 20 minut povaříme. Horké pak naplníme do sklenic, uzavřeme, postavíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Angreštová omáčka
K její přípravě je potřeba 500 g angreštu (bez stopek a okvětí), 2 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce cukru, 50 g másla, 2 dl smetany, špetku soli a trochu vody na zalití. Překrájený angrešt povaříme s vodou a mícháme, aby se nepřipaloval, potom i s vodou prolisujeme. Z másla a mouky vytvoříme jíšku, zalijeme ji prolisovaným angreštovým protlakem, osolíme, dochutíme citrónovou šťávou a cukrem a za stálého míchání povaříme. Do prochladlé omáčky potom zamícháme smetanu. Omáčku podáváme k pečeným a grilovaným masům, ale i k ovocným knedlíkům a moučným jídlům.
Angreštové víno
Hodně zralý angrešt prolisujeme ve strojku a smícháme s litrem vody, v níž jsme rozpustili 400 g cukru. Přidáme kvasinky a nádobu s angreštovou šťávou uzavřeme a necháme vykvasit.
Angreštový koláč
Potřebujeme 300 g hladké mouky, 150 g másla (nakrájeného na kousky), 2 vejce, 100 g moučkového cukru a nastrouhanou kůru z jednoho citronu. Na náplň 200 g angreštu (bez stopek a okvětí), 3 vejce, 100 g cukru, 100 ml smetany ke šlehání a hrst angreštu na ozdobu. Mouku prosejeme s cukrem, smícháme s máslem a nejdřív vytvoříme rukama drobenku. Tu pak s vejcem zpracujeme v těsto a přidáme ještě citrónovou kůru. Těsto poté zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a v ledničce necháme hodinu odpočívat.
Pak je rozválíme a umístíme do (vymazané a moukou vysypané) formy o průměru 26 cm. Těsto propícháme před pečením vidličkou a korpus předpečeme. V kastrole zatím krátce povaříme angrešt a cukr, směs rozmixujeme a přelijeme přes sítko. K angreštové hmotě přidáme vejce ušlehané se smetanou. Předpečený korpus zalijeme smetanovým krémem a přidáme hrst angreštu. Pak dopečeme - cca 25 až 30 minut.
Pak je rozválíme a umístíme do (vymazané a moukou vysypané) formy o průměru 26 cm. Těsto propícháme před pečením vidličkou a korpus předpečeme. V kastrole zatím krátce povaříme angrešt a cukr, směs rozmixujeme a přelijeme přes sítko. K angreštové hmotě přidáme vejce ušlehané se smetanou. Předpečený korpus zalijeme smetanovým krémem a přidáme hrst angreštu. Pak dopečeme - cca 25 až 30 minut.
Angreštový moučník
V míse promícháme 150 g umletých BeBe sušenek, 150 g rostlinného tuku, 100 g cukru, velké vejce, špetku skořice, nastrouhanou kůru z půlky citronu, 100 g mletých ořechů s 130 g polohrubé mouky a špetkou prášku do pečiva. Dvě třetiny vypracovaného těsta umístíme do kulaté (vymazané a moukou vysypané) formy. Na ně rozložíme 400 g angreštu (bez stopek a okvětí) a potřeme je 2 lžícemi rybízové marmelády.
Ze zbylého těsta uděláme na koláč mřížku a potřeme ji rozšlehaným vejcem. Upečeme ve středně vyhřáté troubě a po dopečení ještě horký koláč potřeme meruňkovou marmeládou a posypeme oříšky.
Ze zbylého těsta uděláme na koláč mřížku a potřeme ji rozšlehaným vejcem. Upečeme ve středně vyhřáté troubě a po dopečení ještě horký koláč potřeme meruňkovou marmeládou a posypeme oříšky.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář